29 de juliol, 2008

"TURISTES". Levante-EMV. 31.07.08


Era hora de dinar, i una cosa és que estiga a règim, i l’altra és fer dejú. Així que eixint de l’Ajuntament a mig dia, em vaig creuar amb, el que vaig suposar era, un matrimoni de mitjana edat. Posant en marxa les meues dots deductives, vaig intuir que per les bermudes d’ell, les sandàlies amb mitjons d’ella, eixe color rosadet de les galtetes, i el revelador plànol mal plegat, serien turistes. No anava errat. Parant orella vaig poder escoltar com dirigint-se al policia que feia guàrdia li deien: “Sorry. Do you speak English?” El policia, amb cara de disculpa, va dir que no. La parella es van mirar l’un a l’altra, i fent una ganyota de complicitat i desesperació, van dir: “Et français? Parlez vous français?” Quan el funcionari començava a moure el cap d’un costat a l’altre, vaig interrompre per dir que jo sí que en parlava.
Volien saber si hi havia una oficina d’informació turística. Els vaig haver de dir que la més propera estava a Maria Agustina, la de la Conselleria, que l’única que té l’Ajuntament està al Grau. Com em venia de camí els vaig acompanyar un tros. La senyora, em va dir: “Sap? No resulta senzill fer turisme ací. No hem estat capaços de trobar un sol cartell indicatiu”. Vaig haver de reconèixer que, efectivament, Castelló no és una ciutat especialment bolcada amb el turisme, i el servei que els hi oferim és escàs. A d’altres ciutats resulta més senzill trobar un cartell que indique on està el “Tourism Bureau”.
La turista, no sabria dir si accidental, es va sincerar i va afegir: “i a sobre està això de la llengua. Ací ningú no parla res. Nosaltres som flamencs, i parlem anglés, alemany i francés”. També vaig haver-li de donar la raó, si ho comparem amb altres països europeus, certament, ací no hi ha massa gent que parle idiomes amb una mínima desimboltura. No vaig poder evitar pensar en l’anglés de Aznar i el francés de Zapatero. Vaig fer-li cinc cèntims de la realitat lingüística local. Començant per explicar-li, que l’espanyol no és la meua llengua, que l’escric i la parle correctament, però no m’és pròpia. Essent flamencs ho havien d’entendre, vaig pensar, i hi tant que ho van entendre! De fet, quan la senyora deia parlar anglés, alemany i francés, ho feia considerant-les llengües estrangeres. Com flamencs, la seua llengua és el neerlandés. S’imagina algú que en l’apartat de competències en llengües estrangeres del meu curriculum, escrigués que parle francés, alemany i espanyol? No vull ni pensar-ho!
Ja té carretades d’allò que no sona, que m’entenga millor una flamenca que una senyora de Talavera de la Reina. O de Castelló, que és pitjor!Sort que la Ciutat de les Llengües ho resoldrà tot. No sé si nosaltres aprendrem idiomes, però tots els que ens visiten aprendran la llengua de Cervantes, aquell que es declarava admirador de Tirant lo Blanc.

30 comentaris:

Anònim ha dit...

Whoever owns this blog, I would like to say that he has a great idea of choosing a topic.

Nomdedéu ha dit...

dona philippine, que jo he dit que parle francés, no anglés.
En qualsevol cas t'agraisc que consideres una gran idea este tema.
Kiss

Nomdedéu ha dit...

Home, "amigo-amigo" no sé jo. No ens coneixem de res. Ja sé que no llegiràs això, però jo si que et demanaria que discriminares. Que triares a les persones a qui enviar el teu spam. I que a mi em deixares al marge. No es educat entrar en casa d'algú per posar propaganda.

Anònim ha dit...

i que és pot visitar a Castelló?

Anònim ha dit...

Creo que tendrías que haber explicado a los turistas que tenemos la escoba de platino, y que algunas señales tráfico atentando contra la cabeza de los peatones, y que mañana hay pleno del estado de la ciudad, y que aquí se puede tener en el cohe una discoteca movil, y ............

Anònim ha dit...

Y que los jugadores del Castellón, ayer se ducharon con botellas de agua, porque no había agua en las duchas. (Levante de Castellón, hoy).

Nomdedéu ha dit...

Desgraciadament Castelló no és la ciutat més bonica d'occident, però hem d'aprendre a posar en valor les poques coses que tenim. El que passa és que el PP no sap o no vol fer-ho.

Anònim ha dit...

Enric, lo del amigo no es cap spam, es un web reial que parle de la discriminació. Aixó, res mes.

Anònim ha dit...

Ara que tant es parla del estalvi energètic volia que l'Ajuntament de Castelló tinguera en compte que també pot estalviar llum com per exemple per la nit apagara la meitat dels fanals dels carrers com fan en altres ciutats europees i que a les festes de Nadal i Magdalena amb menys bombetes elèctriques igual hi hauria festa.

Nomdedéu ha dit...

ja he vist que era una web, però si un amic (o un conegut) entra ací per fer publicitat de la seua web, jo estic encantat, però si algú que no conéc, és dedica a entrar en blocs aliens per posar publicitat de la seua, per mi és com si fora un spam

Anònim ha dit...

Els flamencs tb exigeixen etiquetatge en la seva llengua natal. Així, per exemple, quan van a beure llet poden llegir les especificacions en la seva llengua i en francés. En Catalunya, amb els avanços que han conseguit per al seu Estatut conseguiran açò mateix. Nosaltres, en canvi, anem i anirem en retràs doncs el nostre dona més que vergonya.

Les llengües no són un problema, molta gent ho sap i inclús molta gent votant del BLOC (Cs i PV) no és la seva llengua vehicular però si la coneixen bé per amics o pels estudis. El Bloc deuria de dirigir-se en diversos idiomes a la ciutadania. Puc presentar-te algunes idees en aquest aspecte (audiovisuals i informàtiques) per a l'òrgan executiu del BLOC del q ets membre per a properes eleccions però veient lo q vindrà al febrer no sé jo si presentar res (per ara estic intentant-ho al Hail Jove).

Salutacions!

Mambo 5

Nomdedéu ha dit...

A mí m'interessa molt. Quedem un dia i en parlem.
Sobre Belgica, deixa'm afegir, que tres dels alcaldes de ciutats flamenques grans, no estan nominats oficialment, tot i haver guanyat les eleccions fa mesos i mesos, pel següent:
Van enviar publicitat electoral en francés. I la llei diu, que només la poden enviar en francés als flamencs, si estos l'han demanat previament. Cas contari només poden enviar-la en neerlandés. Així, estan pendents de la confirmació per delicte electoral.
Au!

Anònim ha dit...

Un concejal de ICV insta a "apadrinar un niño extremeño" porque no les basta "el 8,7% del PIB catalán"

Lluís Suñé cuelga en su 'blog' un comentario con las fotos de dos niños sucios.- La Junta de Extremadura anuncia que emprenderá acciones legales

ELPAÍS.com / AGENCIAS 30/07/2008

El número uno de la coalición ICV-EUiA por la provincia de Tarragona en las últimas elecciones generales y concejal del Ayuntamiento de Torredembarra, Lluís Suñé Morales, insta en un comentario colgado en su blog a apadrinar a los niños de Extremadura por "1.000 euros al mes". En su particular forma de protestar contra el actual sistema de financiación autonómica, Suñé ilustra su post con una foto de dos niños medio desnudos y sucios, y dos lemas, uno en inglés: SOS Extremadura needs you (Extremadura te necesita) y otro en catalán Un 8,7 del PIB catalán no es suficiente, apadrina un niño extremeño por 1.000 euros al mes. Suñé completa la mofa del fotomontaje con los logotipos del Gobierno de España y de Unicef.
Tras hacerse público este comentario, el Gobierno de Extremadura, socialista, ha anunciado que tomará medidas legales contra Suñé Morales. La vicepresidenta primera de la Junta, Dolores Pallero, ha hecho este anuncio en una rueda de prensa en la que ha asegurado que se solicitará a la Generalitat de Cataluña que se pronuncie al respecto y que condene este tipo de actuaciones.
La autoría del cartel que ha colgado este concejal de izquierdas en su blog es de Patriotes Països Catalans. Suñé Morales, conocido por sus posiciones independentistas, asegura en su bitácora que los catalanes aportan "y mucho, a la riqueza del conjunto del Estado" pero "las voces anticatalanas" señalan que los catalanes son insolidarios. "En fin, quizás nos tendríamos que añadir a la campaña" SOS Extremadura needs you para "limpiar" esta imagen, añade.
Suñé, fotografiado en su blog con una bandera independentista, es portavoz en el Ayuntamiento de Torredembarra del partido Alternativa Baix Gaià, vinculado a ICV y EUiA. En su bitácora, Suñé incluye comentarios y logotipos contrarios a la monarquía, a Telecinco o a partidos como el PSC y el PP.
La Junta de Extremadura califica al conceja del "analfabeto"
La vicepresidenta primera de la Junta ha añadido en su comparecencia que en el montaje del cartel está el nombre de Extremadura y su bandera oficial, por lo que los servicios jurídicos del gobierno regional trasladarán la imagen a la fiscalía por si estos hechos pudieran ser constitutivos de delito. Dolores Pallero ha calificado a Suñé de "analfabeto", que desconoce Extremadura, y ha apuntado que este tipo de comentarios son fruto de la ignorancia y los "enormes tópicos" que acompañan históricamente a esta región y a sus gentes.
Además, Pallero considera lo publicado por Suñé como un "insulto" a los extremeños y a la dignidad de su tierra, por lo que ha condenado "enérgicamente" las manifestaciones del concejal. Por último, ha aseverado que no se permitirán los insultos a Extremadura ni a los extremeños, y que la publicación de Suñé "denigra" a los propios catalanes.

P.D.: Enric, se parece a ti.

Nomdedéu ha dit...

No home. Jo no faig montatges de fotos ni de cap mena. Torne a reafirmar-me en el mateix, ho vaig parlar amb la meua dona i estem disposats a apadrinar una familia extremenya amb menys recursos que nosaltres. Bàsicament, perquè segons el govern d'Extremadura (entre d'altres) paguen les persones i no els territoris. Així que sembla lògic ser solidari amb les persones i no amb els territoris.
Au, ja pots anar a la fiscalia i dir que entren a vore este bloc per vore si hi ha alguna cosa punible.
Que la Junta d'Extremadura es querelle o es compre una bici amb una roda punxada m'és del tot indiferent.
Durant anys Rodríguez Ibarra (per cert, ara investigat per uns contractes de l'administració que tans anys va presidir amb la seua empresa) va estar insultant (i encara ho fa quan pot) als que aportem més i rebem menys. Aleshores, la gent com tu, no deieu res.
Però és normal, tu, mai no has entés absolutament res, i mai no has tingut el valor, no ja de donar la cara, sinó de contestar a cap argument.
Com sempre, "corta y pega" d'ací i allà. Que no tens faena? Si vols te'n puc donar. Alguna cosa senzilla que sàpigues fer, no sé, ja se m'acudirà.
Per cert. Marxaré de vacances una setmana, ho dic per si veus que no et conteste. Però tornaré, no patisques, i seguiré opinant.

Anònim ha dit...

Cap argument ?, pero si eres tú quien, esclavo de la incoherencia (acaso lo contrario) se marcha A ESCURAR siempre que te mando un soplido de aire fresco que parece descubrir tu ausencia de lucidez …

NUNCA has contestado a ninguna de las preguntas que te hecho aquí, NUNCA, y sólo has sabido y podido ECHAR HUMO y decir tonterías para escaquearte.

En síntesis, te lo vuelvo a preguntar:

1. ¿Debemos tener los ciudadanos del estado español el mismo derecho a recibir las mismas prestaciones esenciales en materia de educación, sanidad, justicia, seguridad, pensiones, etc., independientemente de donde hayamos nacido, cual sea nuestra lengua y/o donde residamos o trabajemos? “SÍ” ó “NO”: es muy fácil.

2.1. Si la respuesta es “NO”, mejor que no respondas y que te marches a escurar; así te ahorras tener que volver a mostrar tu careto oportunista y la faena de ponerte el disfraz de antifascista ... por otra parte, "de huerta", que nadie sabe lo que significa.

2.2. Si “SÍ”, muestra tus dotes (sin anécdotas ni bromas grotescas) y platica un poco sobre el método de financiación que propones para cubrir las necesidades esenciales de todos los ciudadanos.

Gracias.

Nomdedéu ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Nomdedéu ha dit...

Home, el feixista eres tu, com ho denota, entre d'altres coses el to inquisidor. També eres un petulant, que no sap escriure ni en castellà. Però com sóc de natural agoserat et contestaré.

1.SI. És més, ja existeix. Tot i que amb freqüència qui menys aporta és qui reb més, cosa que podria tindre la seua lògica si de compensar diferències socials es tractés. El problma és l'ús pervers que es fa de les aportacions, pressuposadament compensatòries, i la perversió major és que qui menys aporta, qui menys riquesa crea, té serveis públics de qualitat molt superior als qui habiten en zones "aportadores". On també hi ha necessitats i desigualtats socials, per cert.

2.http://discursos.blogdiario.com/1181213160/el-finançament-autonòmic-al-pais-valencià.-una-aproximacio./
Còpia això i enganxa-ho a la barra del teu navegador. Això si que ho saps fer.
Ací tens la conferència que vaig dictar a la Universitat de Prada fa un parell d'estius sobre el model de finançament. Au. A llegir, que és llarg.
La conferència té un parell d'anys, per tant, les xifres poden haver variat. Però el sistema proposat és el mateix.
Malgrat que és evident que el que mereix la teua falta d'educació és que t'envia a pastar fang, ací tens la resposta.

Anònim ha dit...

De verdad, sinceramente, creo que tú no eres demócrata.

Pienso que no eres consciente de tus limitaciones, y que, egoísta e incapaz, sólo ves salida en hacer una “colla” (de lo que sea) a través de la que rascar todo lo que puedas, a costa de lo que sea.

El artículo, que tú no has escrito ni entiendes en buena parte, contiene frases retrógradas y peligrosas, me parece pueril e ignorante, y propio de quien ensimismado no ve absolutamente nada más allá de la acequia que quiere hacer llegar a su huerto.

Nomdedéu ha dit...

Bé. Jo només pretenia demostrar què eres. Però no ha calgut. Ho demostres tu sol.
Volies arguments i te'ls he donat.
La teua resposta:
Peses que no sóc demòcrata. Curiós. Si una persona no pensa com tu no és demòcrata? Això, bon home, et converteix en un totalitari.
Més. El segon paragraf és un compendi d'insults. Obviament, com ja havia dit cap argument. No podries. No en deus saber. Ho lamente per tu. Però me n'alegre, perquè et retrata als ulls de tothom que puga llegir-te.
I el darrer paragraf, és ja definitu. Primer afirmes que no l'he escrit jo. Home, que tu no sigues capaç no vol dir que jo no ho siga. I la resta insults un altra vegada.
Gràcies per donar-me la raó.
Jo argumente i tu insultes. Jo expose i tu rotes.
Fins ací. Moltes gràcies, de veritat. Moltes gràcies. Has demostrat tu el que volia demostrar jo.

Nomdedéu ha dit...

Per cert, el problema del vent de Tarifa és que diuen que fa enfollir la gent.

Anònim ha dit...

Tu postura tiene su origen en una "limitación", que, ignorante, no tienes ningún reparo en mostrar.

Es obvio que personalmente eres "incapaz" de aportar a la caja común, ni de lejos, la media de la aportación total de todos, y, por ello, egoísta, listillo e infantil, te sitúas en posición de demanda ... a costa de otros que aun necesitándolo tú consideras que se tienen que joder porque deben ser más tontos que tú ... que eres más listillo ¡

Si hipoteticamente superases esa media me río de Fuerza Nueva y de Blas Piñar.

De verdad, mostrándote así no comprendo a quién quieres engañar ni quién te puede votar en el siglo XXI ... aunque la cosa parece que te va muy bien, ¿no?

Eres un EGOÍSTA no ya de lo tuyo (que obviamente, es poco), sino con los recursos de los demás.

Nomdedéu ha dit...

I tu un pobre xic. No et contestaré més. Ja s'ha demostrat que la manca d'intel·ligència i de capacitat intentes suplir-la amb insults, llocs comuns i bajanades.
És una qüestió d'amor propi, no puc rebaixar-me a contestar a un cretí anònim.

Anònim ha dit...

Parlem-n'he de la idea... a vore si em puc escapar i vaig a Cs algún dia.

M'encanta vore't "xarrar" amb els teus amics cibernètics.

Anònim ha dit...

Enric:
Paciencia. Y si sabes donde vive, dímelo. Es por cambiar de barrio.

Saludos.

Anònim ha dit...

A mi em sembla mal lo del regidor d'Iniciativa que vol apadrinar un xiquet extremeny: podria fer solidaritat de llengua i apadrinar-ne un de valencià, ja que els xiquets extremenys van a escoles de veritat, tenen ordinadors i pissarres digitals, mentre que els xiquets valencians van a barracons, si tenen sort tenen un ordinador per classe i les pissarres escurades. A més, allà la ratio mestre/alumne és molt menuda, segur que no tenen un conseller impagable com el Font de Mora (amb les seues idees mé spròpies de los Autos Locos que del càrrec que té) i per desplaçar-se en autobús van per autovies noves, mig buides i pagades pels "padrins". Ací, ja dic, tenim Font de Mora i xiquets com els d'Atzaneta s'hauran de desplaçar fora del seu poble tots els dies, amb el consegüent incomoditat i tots els perills de la carretera.
Així que demanen que ens apadrinen els fills i les filles.
Jo de major vull ser extremeny

Anònim ha dit...

A Extremadura tot són autovies, no n'hi cap autopista de pagament, ixen a 1 ordinador per cada 2 alumnes (els nostres en tenen un per a cada 15 alumnes), i de cada euro que reben per tenir metges i professors, per exemple, en reben dos de l'Estat... Per no parlar de les ciutats patrimoni de la Humanitat que, a més de la UNESCO (és de justícia, per suposat), reben mils de milions del patrimoni de l'Estat (Cáceres, Mérida, etc.). A Castelló, el castell de Peníscola (el del Papa Luna) servia per tancar ramants fins ben avançat el segle XX... car la desamortització va afectar el Monestir de Poblet, per exemple, però no l'Escorial...
I tant que els valencians volem rebre, com a mínim, el mateix tracte que els ciutadans d'altres autonomies: com a mínim, eliminar la barrera electoral del 5% per accedir a les Corts Valencianes.
I no faces cas dels fatxendes, Enric, Franco no ha muerto...

Anònim ha dit...

Enric,no et preocupes ,no insulta qui vol sino qui pot.No dones explicacions de res;els teus amics no les necessitem i els teus contraris mai les entendran.Com sempre ,estic al teu costat.No entenc com es poden dir bestialitats sense donar la cara.Ja sabem de què és senyal això,no?.
Enric,jo crec que això havia de reventar d'una manera o d'una altra i ha passat.El senyor Suñé té raó.Ha volgut donar a entendre a tota Espanya que ja no cal donar res a Extremadura (Andalussia etc)perque ara estan inclús millor que aquells de qui rebien,que som els valencians i sobre tot els catalans.Qui no ho veu aixina és perque es fa el ceg a més no poder y perque li interessa.Només mirant el que passa per Catalunya es pot donar un clar reflexe de la raó d'aquest senyor.De tant de donar i donar i donar ara no hi ha prou presupost per els trens ,una pifia darrere d'una altra i tots els dies algún embolic en rodalies o llarg recorregut.En altres infraestructures idem ,eadem,idem.
Tampoc veuen que no és el mateix la densitat de població y les necessitats de tota mena en una ciutat com BCN o VLC que a Cáceres o Badajoz o Huelva o Almeria i que no es poden comparar unes Comunitats i altres a l'hora de serveis sanitaris,d'Educació i...en fi,de tota mena?Tan difícil és d'entendre i de vore?La posguerra ja ha passat i,francament,crec que ja no els cal tanta ajuda,afortunadament.I damunt si els que ajuden JA no poden ajudar perque ho necessiten ells.
Hi ha molt poques coses del americans que m'agraden però podria dir un sistema que tenen que no va malament.Cada estat s'autofinancia.
Extremadura ja no és "Las Hurdes"
i el pit del que mamaven ja no el necessiten i damunt aquest pit ja no està tan ple.
Igual el que ha volgut donar a entendre el senyor Suñé,ho hauria pogut fer d'una manera diferent.No ho sé.Possiblement sí,pero també cal pensar que d'una altra manera hauria passat la seva reclamació sense pena ni glòria.Com ha passat sempre....Laura.

Nomdedéu ha dit...

Sí, Laura, tens raó.

Anònim ha dit...

Enric,amb la teua lacònica resposta veig molta afinitat perque
va plena de sentit.Una abraçada.Laura.

Nomdedéu ha dit...

Sí, és que tens raó. La gent és així. a mi em frustra perque no ho puc entendre. Si este senyor troba que el que jo escric no està bé, no entenc perque es molesta en entrar. Però vaja, podria entrar, podriem debatre, fins i tot discutir. Però és que no diu res coherent. Res. No argumenta. Només intenta ofendre. Això només ho pot fer una persona intrinsecament roïna. Perversa.
En fi.