23 d’octubre, 2007

TOT ALLÒ QUE JO PENSE D’IPV I QUE ALGÚ HA GOSAT PREGUNTAR-ME.


Fa poc més de 20 anys, vaig anar a Barcelona en representació d’UPV al congrés fundacional d’Iniciativa per Catalunya. Els nostres socis d’ENC, havien format una coalició electoral amb el PSUC i el PCC, que es deia Unió de l’Esquerra Catalana, i que després passà a dir-se Iniciativa per Catalunya. En el sopar estaven Anguita, Paco Frutos (que continua afonant partits), l’actual Sindic de Greuges Ribó i una dotzena llarga de persones més.
Els nacionalistes asseguraven que eixa coalició seria la nova esquerra catalana. El cert és que dues dècades més tard continuen sent la franquícia d’EU a Catalunya. Amb llibertat orgànica, cert és, però són socis indissolubles. I ocupen l’espai d’IU a Catalunya. No son el nacionalisme d’esquerres, son l’esquerra espanyola que parla català.
Este cap de setmana s’ha presentat en públic IPV, una nova formació valenciana que es reclama ecosocialista i que neix a imatge de la catalana, qui ha saludat amablement el nou partit.
Però hi ha una diferència fonamental, IPV neix dins d’EU i amb la voluntat de quedar-s’hi. Així ho han manifestat tots i cada un dels seus portaveus, si més no, en la circumscripció de Castelló (aneu a l’hemeroteca). Mentre Iniciativa per Catalunya va naixer per substituir el PC, IPV naix per combatre’l dins d’EU i guanyar posicions per controlar l’esquerra espanyola que (en part) parla valencià. Només cal llegir els seus documents. Res a veure amb nosaltres.

Per tant, i tal com jo ho veig IPV, és la ITV d’EU.
Si EU aconsegueix assumir i assimilar dins la seua estructura de coalició, podrà continuar circulant durant un període de temps limitat. Si no ho aconsegueix, EU saltarà pels aires com coalició.

Per tant ací del que estem parlant és de coses que no afecten al BLOC, que és l’únic lloc on jo milite. Fixem-s’hi.
Que passarà amb l’elecció del cap de llista per Madrid? Doncs que si guanya Llamazares, recolzarà a IPV, a canvi del suport que ara li donen estos. I si guanya Marga Sanz, IU recolzarà a EU.

En el primer cas vorien la Iniciativa catalana i la Izquierda Unida de Llamazares dient que IPV és el seu soci natural al nostre país. (Imagineu el ridícul i absurd que resultaria una coalició BLOC-IPV en la que IU volguera recolzar-nos des de les espanyes, i EU deslliurada de Madrid, es presentés com una formació estrictament valenciana. )

I en el segon cas vorem a EU tirant pestes d’IPV i fent seguidisme del Partit Comunista, que és on es troben més còmodes.

Cap dels dos escenaris és recomanable per al BLOC.

Mentre IPV no abandone EU, voluntàriament o per haver estat expulsada, el seu periple, a mi, com militant i dirigent del BLOC no em preocupa gens ni mica. Tot simplement no és el nostre problema. I ni podem ni hauríem d’intervindre, per respecte a les altres formacions.

Que passarà amb l’elecció del cap de llista per València? Doncs que si guanya (cosa molt improbable) l’actual diputada Isaura Navarro, tot quedarà com està. I al BLOC això no li afecta.

I si EU tria un altre cap de llista, és més que probable que IPV intente un acord electoral amb el BLOC sense abandonar EU. Com això des del meu punt de vista seria una immoralitat per part d’IPV i del BLOC, m’hi oposaria contundentment.

I si finalment IPV abandona la nau nodrissa i fa un passeig per l’espai exterior intentant acostar-se al BLOC, aleshores haurem de parlar. Però tinc el convenciment que si això passa, IPV sofrirà una escissió. Crec que la poca gent que forma part de la nova formació, vol influir dins d’EU, no abandonar-la, així que dubte que el trencament es produisca, i si es produeix, dubte que la majoria seguisca els líders de la ruptura.

Quins son els possibles escenaris de futur i que en pense jo de cada un d’ells?

a) IPV continua dins d’EU. No tenim res més del que parlar, tret de les relacions que tenim com socis que tots som de Compromís.

b) IPV deixa de formar part d’EU de forma voluntària o no. Jo mai m’he oposat a parlar amb una formació progressista d’estricta obediència valenciana, la qual cosa no vol dir que avale un acord. Dic que hem de parlar.

Per tant, el que jo crec que el meu partit ha de fer és continuar treballant. Defensar amb contundència allò que alguns fa temps que diem de BLOC, tu pots! Ha de preparar l’escenari pensant en el partit, pensant en si mateix, pensant en el BLOC. Estudiar quin és el missatge que hem de donar, i recuperar l’espai polític del que ens hem allunyat amb les darreres aliances electorals. I no només crec que s’ha de fer, sinó que em consta que hem començat a fer-ho. Fora bo, que tothom ho tinguera clar, i que tothom s’arremangara. Tenim un país per construir.

32 comentaris:

PVS ha dit...

Està clar, encara així sóc bastant pesimista en que es podria arribar a un acord estan IPV fora de EU.
Jo crec que ICV té una major essencia que IU, és diferent molt diferent almenys pel que fa als militants.
D'altra banda, pense que IPV no arribarà enlloc, i que és una faceta més dels comunistes que no saben com aconseguir vots.
Pel que fa al que tu penses, bé tu ho has dit és el que tu penses no saben si el teu partit pensa el mateix, i a les proves em remiteix mira el Compromís. Potser els que tenen poder de decissió al teu partit pacten de nou amb aquestos, si aìxò fora així em faig apolítica.jajaj
No sé perquè el BLOC no pot tindre el seu espai propi, no sé perquè no veuen el seu reflex amb altres partits com CiU o ERC, podem tindre aquest espai, però com que només s'adopten dessicions inútils doncs passa el que passa.
S'ha de treballar per un espai propi, i ara almenys a Castelló ho tenim més fàcil que mai. EL PSPV està desmesurat, amb grans crisis internes, la gent està cremada amb el PP, és la nostra oportunitat, ara més que mai s'ha de demostrar que som forts, que tenim idees de futur per a tots i vàlides. S'ha de començar ja, 4 anys passen volant!
PVS

Anònim ha dit...

Per a les Generals i per a la cirmcusmcripció electoral de Castelló podriem fitxar a Ignasi Pla de cap de llista per al BLOC. Crec que està lliure.

PVS ha dit...

ajajja sempre hi ha algun graciòs, està clar que a tu no et cridarem, no pateixis, està censurada la entrada a ineptes com tu!
PVS

Anònim ha dit...

O a Mónica Oltra, o a Isaura Navarro o a la meua cosina Vicentica. I si posem a u del BLOC, per a variar?

Anònim ha dit...

ajajja També està clar que, a més d'algun gracios i ha algú molt poc gracios, i a més malparlat

Anònim ha dit...

Hola Enric.
Me queda clar i soc del teu pensar. Pense que fins que IPV no clarifique que es el que vol ser de major, nosaltres no hauriem de moure fitxa.
Quan ho tinguen clar, parlar però desde la base de que el BLOC es estació terme. No cal fer mes plataformes i pactes. Qui vullga vindre te lloc al partit.

Nomdedéu ha dit...

He dit que escriuria i ja està fet. El debat, si ha d'haver-ne a este bloc, que siga educat. Modereu-vos i no caldrà que ningú reclame que se vos modere.

Anònim ha dit...

Fas un anàlisi molt interessant i exhaustiu de tota la "variopinta" casuística que es pot donar entre EU, IU,IPV i tota eixa sopa de lletres.Entenc que dones la teua opinió perquè vols, i perquè hi ha molta gent que vol sentir-la i te l'han reclamada. Però a mi el que m'interessa de veritat és la part final i amb la que estic d'acord al 100%. Nosaltres ens hem de preocupar del BLOC, recuperar i creure'ns allò del "BLOC, tu pots", perquè és cert. Definir qué hem de fer, quin missatge és el nostre , amb el que ens sentim còmodes i identificats, posar-nos en farina i... els altres, ja s'ho faran.

Anònim ha dit...

Fas un anàlisi molt interessant i exhaustiu de tota la "variopinta" casuística que es pot donar entre EU, IU,IPV i tota eixa sopa de lletres.Entenc que dones la teua opinió perquè vols, i perquè hi ha molta gent que vol sentir-la i te l'han reclamada. Però a mi el que m'interessa de veritat és la part final i amb la que estic d'acord al 100%. Nosaltres ens hem de preocupar del BLOC, recuperar i creure'ns allò del "BLOC, tu pots", perquè és cert. Definir qué hem de fer, quin missatge és el nostre , amb el que ens sentim còmodes i identificats, posar-nos en farina i... els altres, ja s'ho faran.

Anònim ha dit...

és curiós que IPV busca el recolçament de LLamazares i d'IU per fer la punyeta a EU. Ara resultarà que els més "nacionalistes" d'EU busquen el recolçament del sector centralista d'IU. Quin cacau!.
Deixe'm que s'ho facen i nosaltres a la nostra.

Nomdedéu ha dit...

Quanta gent! Sembla que interessa el tema.

Anònim ha dit...

Algú pot dir-me els nos més destacats d'IPV a Castelló? Estaria bé recordar el que han dit de nosaltres darrerament.

Nomdedéu ha dit...

Vicent Grau, Carles Mulet i Isabel Fernandez. No conec ningú més. Mulet va dir fa temps al diari, que a les comarques de Castelló eren unes 40 persones. Moltes em pareixen, però insuficients en tot cas.

Anònim ha dit...

Estic d'acord enq el BLOC ha de fer el seu camí, la gent d'IPV va donar esperances al valencianisme però cada dia està més clar q l'objectiu d'IPV és romandre a dins d'EU.
Llavors sembla q el "bon rollito" del moment es deu a q ens necessiten i res més... estem en política, les coses van així, d'acord, però el BLOC ha de ser més espabilat, ha de començar a pensar com un partit gran, un partit institucional, espolsar-se de damunt d'una volta el complexe de marginalitat i anar a per totes a força de treball i propostes.

Anònim ha dit...

El primer que deuria fer el Bloc és integrar ERPV. Dins de la política de partits eixa és la primera tasca del Bloc. Vulgueu o no vulgueu. Us agrade o no us agrade.
No estar junts és una qüestió de politiqueria partidista i no pas de País.
En qüestions de partits, la tasca prioritària és aquesta. (i si no t'agrada "El Professor", t'aguantes)

PVS ha dit...

Anòmin jo no pense pas que defensem el mateix.. ocupem un espai electoral diferent almenys jo ho veig així.
PVS

Anònim ha dit...

Jo crec que tots estos canvis i arreglos s'estan gestant des de fa molt de temps. També estic convençut, i d'açò no hi hi ha dubte que la comarca vol anar a les pròximes eleccions i a les altres amb les sigles del BLOC i res més. Per això és important que persones com Nomdedeu i Gines que ostenten càrrecs importants han d'opinar, una cosa que ja han fet. Hem de perdre la por a opinar i a dir les coses pel seu nom. A vegades em fa la impressió que en este partit, i clar no és així, que moltes persones no parlen per por a perdre un sou o una cadira, i el que perdrem si no ho remediem és una organització política que ha costat molt de temps i ultimament amb dimissions de gent molt vàlida. Si volem que l'autobús del BLOC vaja on desitgem se li ho tenim dir al xòfer molt claret perquè ho entenga, i si té por, que se aprete el cinturó o que es baixe i deixe el volant a un altre.
Jesús de Torreblanca

Anònim ha dit...

Tots els que vinguen al BLOC, individualment, crec que seran ben rebuts, altra cosa són els "experiments" polítics amb molta poca representativitat es diguen com es diguen ( IPV, ERPV....).

Anònim ha dit...

Us agrade o no us agrade.

Estoy afiliado al Bloc, y cuando no me agrade me desafiliaré.

Anònim ha dit...

Com tots anònim.
Jesús de Torreblanca

Anònim ha dit...

A l'ànonim q ha dit lo d'integrar ERPV, co primera i necessaria tasca per al BLOC:

Si ERPV vol integrar-se q vinga i ho diga, però creus q el BLOC ha d'anar a ballar-li els nanos a un partidet de 15.000 vots? Home per favor, hi ha coses més importants i en tot cas si algú ha de acostar-se són ells a nosaltres, i no a l'inrevés.
A més q jo tb pense com PVS, ERPV no esta ideològicament i nacional al mateix vaixell q el BLOC.

Anònim ha dit...

A Jesús de Torreblanca.

"Com tots anònim"

Algunos tragan, les guste o no. No es mi caso. Asi que cuando no me guste, repito, agur. Cuando me afilié, lo hice al Bloc.

Y no tengo nada contra nadie.

Anònim ha dit...

ERPV no està al mateix vaixell.

Esquerra Unida sí que ho està? (coalició Compromís)

El PSOE sí que ho està (El BLOC no es presenta a la ciutat de València i demana el vot per al PSOE?)

El problema, és que sembla que ni nosaltres mateixos sabem quin és el vaixell del BLOC, perquè si fora aixina no aniriem pujant-se en el dels demes.

Nomdedéu ha dit...

Em sembla que no et falta raó. Algú té por de que el nostre vaixell siga autònom. El problema és que volen formar una esquadra amb vaixells que va a altres llocs, amb iots ancorats, o amb pateres i cayucos.
Llig a Jesús que sembla demanar un avalot a bord.
No crec que calga tant. Hi ha que dir-li al patró on volem anar.

Anònim ha dit...

Ni quiero yate, ni cayuco. Quiero Bloc. Por que no se hace una encuesta.

Anònim ha dit...

A vore, no volia parlar d'Iniciativa perquè crec que encara és molt prompte i segur que van a passar coses, però veient com van les intervencions m'he decidit a dir un parell de coses que pense d'este tema.
En primer lloc, Iniciativa del Poble Valencià no és el PCE amagat de nacionalistes, tal com algun company ha dit més amunt. Qui haja seguit la este tema per la prems ao, millor, qui haja estat a València este dissabte ho pot haver comprovat.
Respecte al recolzament a Llamazares, doncs sí, i tans que se'l recolza. Personalment estic molt més identificat am Gaspara Llamazares i IU que amb els d'UDC, qui van votar en contra del matrimoni entre persones del mateix sexe o amb el PNV que ara es despenja dient que el català i el valencià són llengües diferents, encara que vull pensar que per desconeixement.
Respecte a si IPV estarà dins o fora d'EUPV, el temps ho dirà.
De la mateixa manera que dirà si el Compromís va ser bo o dolent. Personalment seguisc creient en el Compromís, però crec que es va fer mal, tard i liderat per gent que no se'l creia. sense ell ara no hi hauria dos diputats del Bloc a les Corts, ni d'IPV (ja no són d'EU) ni d'EU, és cert, però millor això que un parlament valencià bipartidista, no?
I ara em discupleu però he de tancar que estic a la faena.
Fins aviat.

Nomdedéu ha dit...

estas disculpat enric 2. No conéc les declaracions del PNV, em semblen greus, però no sorprenents. Els desconeixment del nacionalisme basc del que passa fora del seu país és terrible. Mai no he entés eixe enlluernament d'alguns nacionalistes casolans amb el cas basc, quan ells sempre han passat de nosaltres com de la merda. Lamente el llenguatge. Al bloc d'Anasagasti es poden llegir amb freqüència frases que demostren eixe desconeixment, dir-li a ERC Ezquerra, n'és només un exemple. He estat amb senadors del PNV, i no saben absolutament res del nostre país. Si han diferenciat entre català i valencià fatal. Jo tinc un enorme respecte pel seu moviment nacional, com el tinc pel del Quebec, però m'agradaria reciprocitat.
A mi també m'incomoda UDC i les seues posicions en molts temes socials i de conciència. Estic d'acord. I m'incomoda que Isaura Navarro votara al parlament contra l'anomenat Pla Ibarretxe. I ella sembla ser un dels valors importants d'IPV, i com no crec que votara el que li dona la gana, he d'intuir que comparia opinió amb la seua gent i la gent de Llamazares, que és evidentment la mateixa.
Jo no crec que IPV siga el PC, però que ara com ara són d'EU no és discutible. Que hi haja un expedient d'expulsió contra les dues diputades (crec que està recorregut i que no ha finalitzat el procés) no lleva que IPV continue estant dins d'EU.
I clar que el temps ho dirà, ja ho he dit. Simplement mentre el temps no ho diga, jo opine que no és de bon gust marejar en la vida interna d'EU. Ho dirà el temps, però el que diuen els seus estatuts i documents fundacionals, i el que reafirmen els seus dirigents, és el que he dit jo; que neixen amb voluntat d'influir al si d'IPV.
També és veritat, Enric, que les teues discrepancies trobe que van dirigides especialment a altres intervencions, abans que al meu plantejament, però per deixar tots els punts clars, he cregut procedent escriure este comentari.

Anònim ha dit...

Una menuda reflexió abans d'anar-me'n a casa a vore les meues xiquetes.
La història ens serveis per vore d'on venim per saber on estem i on volem anar. Serveix per no repetir els errors passats, o, si es pot, vore què es va fer encertadament abans de nosaltres i en la mesura del possible imitar-los (que no copiar-los).
Per la meua formació mire enrere sovint. I això em fa pensar què haguera passat si Gaetà Huguet (fill) haguera pensat que Vicent Marco Miranda i la seua colla eren uns radicals (en el sentit polític de la paraula) encoberts, i no s'hagueren fussiuonat esdevenint Esquerra Valenciana. Segurament la història haguera estat la mateixa. Ja se sap, la guerra, la repressió, el franquisme... Però per primera vegada un diputat valencianista seia a Madrid.
O una latra historieta. Si mal no recorde, en el discurs de constitució del nou ajuntament et vas qualificar, Enric, hereu de Miquel Peña (si no és així em corregiu). Doncs bé, este home, a més de proclamar la República a Castelló issant la bandera tricolor des del casino Antic, era membre del partit Acció Republicana, que es considerava valencianista i republicà, i que a nivell estatal es va aliar amb l'Acció Republicana Nacional d'Azaña.
Amb tot açò vull dir que el valencianisme polític a Castelló sempre ha buscat obrir el seu ventall a organitzacions d'esquerra, com ara IPV, i que no li ha anat mal quan ho ha fet. Segur que si dieun 5 temes que el Bloc no pot renunciar per res del món, segur que 4 (si no els 5) també els signaria IPV (o fins i tot EU o ERPV). I anivell local, on els temes són molt més concrets, els punts en comú són també majoritaris als divergents. Només caldria fer la prova.
Ah, i això del PNV i el valencià ho he llegit al Levante digital.
Ale, me'n vaig a sopar.

Nomdedéu ha dit...

Bon profit. En realitat el que vaig dir era que, no jo personalment que només sóc un instrument, sinó jo com regidor nacionalista recollia l'herencia de Miquel Penya, Gaeta Huguet, Vicent Pitarch o Antoni Porcar.
No dscutiré el que dius. Ho haurem de vore en el seu just moment. Si de veritat estem tan d'acord no hauria d'haver-hi problemes per entendre's. Però nó sóc gaire optimista. Tant de bo m'enganye.
De totes formes i en to de mitja broma, com dius que mires endarrere, passeja la memòria per l'any 1933. A Castelló es va fundar ERPV, fruit de l'assemblea conjunta d'ARN, el Grup Valencianista d'Esquerra (a qui donàven suport Peña i Huguet) i el PRRS-I. Peña i Huguet no eren precisament ben considerats pel republicanisme local, precisament per valencianistes. Matías Sangüesa (ARN des del primer dia, a diferència de PEña i huguet que apostaren per ARC)els posava a caure d'un ruc. L'any 1934, a la vista que això d'Izquierda Republicana no avançava els nacionalistes integrats (ara ja si) a ARN, van optar per l'estudi de "l'opció regional" amb les sigles d'ERPV. És a dir, una opció nítidament nacional. Qui ho va proposar en nom d'ARN (i concretament del sector nacionalista, per tant d'Huget i Penya) era un senyor de nom Santiago, i de cognom Nomdedéu.
Els Nomdedéu, sembla que de sempre hem pensat el mateix. Que este país, mereix una política pròpia.

Anònim ha dit...

Coincidisc amb tu, Enric, que la coalicio només és possible si IPV es deslliga completament d'EU. I tot i aixo, amb molt de compte. Fer una coalicio amb un partit del qual no coneixem els votants ni les simpaties pot donar resultats inesperats.

D'altra banda, aixo que ha dit algu de la votacio no estaria malament. Em referisc a una consulta als militants. De fet, pense que els militants del BLOC hauriem d'haver tingut la possibilitat d'acceptar o rebutjar el Compromis per mitjà de votacions.

Anònim ha dit...

Totalment d'acord amb les votacions. El Bloc deuria de fer alguna consulta als afiliats en els temes importants, ja que el Consell Nacional motes vegades no representa exactament el que pensen els afiliats. Seria el més democràtic

Nomdedéu ha dit...

Jo hi estic d'acord, però és difícil. En principi el Consell Nacional si que hauria de ser representant de la voluntat de la militancia. Si més no, aquells que han estat triats a les comarques i que haurien de dur manament del sentit del vot. Però hi ha molts consellers triats nominalment en el Congrés (jo ho he estat varies voltes) i l'Executiva que tots els seus membres ho son (som, que jo en forme part) , que defensem vots particulars.
Plantejem-ho, si considerem que la política d'aliances ha de ser refrendada per tota la militància, ho hauriem d'incloure als estatuts i definir un model. Model que serà forçosament complex.