26 de febrer, 2007

"FUNDACIÓ NORMES DE CASTELLÓ" Levante EMV


Dijous passat en el transcurs del plenari, i pel mig d'una esmena a la totalitat de la moció del PSOE, que havia estat pactada amb el PP, vaig proposar la creació de la "Fundació Normes de Castelló".
Manté la regidora socialista Montse Ferrer que els debats sobre l'ús social de la llengua, haurien de fugir dels retrets sobre qui ha fet més i qui ha fet menys. Per al BLOC, seria senzill no acceptar la tesi, ja que al no haver governat, tenim més retrets a fer que a rebre. Però crec que té raó. Si el que volem és aconseguir que la nostra llengua siga un vehicle de comunicació habitual, mal servei li fem si el primer que fem és discutir sobre ella.
Miguel Angel Mulet, per la seua banda, la del PP, plantejava que era difícil valorar una proposta d'esta magnitud amb el poc temps que teníem des de la presentació de l'esmena fins el moment de la votació. Tranquil·lament podria haver-li contestat que els 16 anys de govern que acumulen era temps suficient per haver fet ells esta proposta o una de similar. Però en fer-ho m'estaria desdient del que he afirmat en el paràgraf anterior.
Unànimement vam aprovar encetar els treballs de constitució d'una Fundació Municipal que s'encarregue de la promoció de l'ús de la llengua pròpia de la ciutat. En tots els àmbits.
Sóc conscient que és molt ambiciosa la proposta, i per això també entenem que hem d'obrir la Fundació a altres organismes i entitats com la Diputació, la Direcció General de Política Lingüística i Patrimoni Cultural, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, l'Institut d'Estudis Catalans, la xarxa de biblioteques públiques o l'Institut Joan Lluís Vives.
I sóc també plenament conscient que cal posar-se a treballar des de ja, si volem que l'acord vaja prenent cos. És per esta raó, que en nom del BLOC, en els propers dies presentaré oficialment la proposta en els òrgans municipals corresponents. Hem pres l'acord d'estudiar la creació de la Fundació, posem-s'hi ja sense més dilació. Si som capaços de treure el procés de normalització lingüística de la discussió política quotidiana, i li ho encarreguem a una Fundació plural i ben dotada econòmicament, humanament i amb el material escaient, estarem fent per la nostra llengua el millor que podem fer.
Ara, quasi tres quarts de segle després de la signatura de les Normes de Castelló és de justícia que la ciutat que va acollir, la signatura de la normativa que va consolidar la unitat de la llengua catalana, impulse una Fundació que, seguint l'esperit dels signants de les Normes, facilite l'ús de la llengua en tots els àmbits de la ciutat.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

La creació d'eixa fundació permetria tant a la ciutat com a la resta de País, establir un criteri bàsic científic fora de polèmiques polítiques desfasades i absurdes.
A la nostra llengua li calen mesures d'este tipus, ja que el nivell de deixadesa i menyspreu per part de les generacions de governants que hem tingut, han propiciat l'estat actual.

Anònim ha dit...

Endavant!!!!
Sabeu que és el que passa que el Bloc és l'ùnic partit que no parla de manera electoral de la llengua, els demés partits sols trauen aquest tema quan estan propet de les eleccions.

Esperem que aquesta proposta siga veritat, que ja s'han promés moltes coses a l'àmbit lingüístic i no s'ha fet res a no ser que mane el Bloc.

Anònim ha dit...

El PP té electoralment dos discursos que li van bé, el de la llengua anticatalana i el de l'aigua de l'Ebre. El PSOE no diu molta cosa d'eixes dues qüestions per no soliviantar els electors. Per tant només queda recolçar el BLOC i el seu candidat municipal Enric N.

Anònim ha dit...

Enhorabona, Enric!!! totalment d'acord amb els teus plantejaments i espere veure algun dia la normalització de la nostra llengua en el País Valencià i la germanor amb els territoris del mateix àmbit lingüistic.
"O ens recobrem en la nostra unitat, om serem destruits com a poble. O ara o mai."