21 de març, 2006

"UNA CASA NO ÉS UNA LLAR". 23.03.06



Quan dius llar, dius llit, i dius pany, i dius el nas del teu fill aixafat a la finestra mirant el temps com passa. Quan dius llar, parles de flaires diverses; de l'olor que fa la mare; dels quasi alimentaris fums de la cuina, amb gust a arròs, i a peix, i a sucre cremat de quan encara féiem flams casolans. Quan dius llar, dius la sensació d'entrar al llit amb llençols nets; dius el racó on vas descobrir com el capità Ahab perseguia pels mar a l'alba Moby Dick. En dir llar parles del refugi dels dies de pluja; de l'habitació on et va explicar la mare que havies de fer quan et va arribar la primera regla; parles de "Pichi", el canari que et van regalar els pares en passar la varicel.la, i al que batejares com al de Heidi.
En dir llar evoques la taula gran de fusta on feies els deures; recordes els crits de la mare, pobra, cada colp que amb les sabates plenes de fang entraves a casa i trepitjaves el rebedor recent fregat sense donar-li temps a posar diaris per terra. Llar és el record de la Nit de Reis i eixes papallones a l'estómac que et despertaven a quarts de vuit per anar al balcó tremolant de fred i il·lusió per vore que t'havien portat els Reis d'Orient, abans que els Reis d'Orient foren els pares.
Quan dius llar, dius l'habitació on va morir l'avi Vicent. Dius el record del pare signant el butlletí de les notes aquell trimestre que en vas suspendre quatre. Dius el record dels amics que et visiten massa poc i dels parents que es fan pesats.
En dir llar, dius hipoteca, i dius esforç, i dius privacions. En dir llar dius il·lusió, i dius somni complit. Dius passat i dius present. Dius la història pròpia i la compartida. Quan dius llar dius família.
Casa és un altra cosa. Una casa son quatre parets i un sostre, una porta i un grapat mal comptat de finestres.
A la gent de "Mestrets" els hi volen canviar la seua llar, per una casa no se sap on, ni quan, ni com.
I encara hi ha gent que no entén que se'n queixen.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Sort i endavant!!!
Us heu mereixeu per tota la tasca que esteu realitzant.

Anònim ha dit...

Vertaderament m'ha agradat molt el text. Sobretot per què per a mi la diferència entre casa i llar és la que existix entre PPSOE i BLOC. EL Bloc construïx la llar de les valencianes i els valencians, mentres tant el PPSOE ens vol clavar a una casa sense fonaments. La COmunidad Valencina és una casa, el País Valencià és la meua llar. Una abraçada i a pel 2007 que hem de recuperar el país

Nomdedéu ha dit...

ei! Ben vist això de la Comunitat i el País, amb el teu permís ho gastaré.
Gràcies a tots i totes pels ànims

Anònim ha dit...

ei, enric,m'ha encantat aquesta entrada... puc agafar el text i utilitzar-lo??? No t'apures per l'autoria... sempre citaria la font i l'autor!!!
gràcies tant si la resposta és si com si és no!

Nomdedéu ha dit...

I tant que si. Tot el que publique m'agradarà que puga a rribar a molta gent. Fes-ne l'ús que consideres oportú